1. Κάνοντας απολογισμό στη μέχρι σήμερα θητεία σας, ποια είναι τα σημαντικότερα έργα σας; Σε ποιους τομείς θεωρείτε ότι χρειάζονται περισσότερος χρόνος και πόροι;

Είναι πολλά τα οδικά και λιμενικά έργα που ολοκληρώθηκαν ή ολοκληρώνονται στη θητεία μας. Θα μου επιτρέψετε, όμως, να αναφερθώ πρώτα σε δύο εµβληµατικές παρεμβάσεις. Στην Πανελλήνια Έκθεση Λαµίας, µια µεγάλης κλίµακας στρατηγική ανάπλαση ενός εµβληµατικού χώρου, που φιλοδοξεί να αποτελέσει κορυφαίο αναπτυξιακό πόλο για τη χώρα µας. Και, φυσικά, στην ΟΧΕ Ασωπού – Οινοφύτων. Μια µεγάλη περιβαλλοντική επένδυση και ένα σύγχρονο βιοµηχανικό πάρκο, µε τεράστιες δυνατότητες και προοπτικές για τη βιοµηχανία µας και όχι µόνο!

Έμφαση έχουμε δώσει στον τομέα των οδικών έργων, όπου πάντα χρειάζονται περισσότερος χρόνος και χρήμα. Για πρώτη φορά, όμως, κάτι αλλάζει πραγματικά και αυτό οφείλεται στην ορθή ιεράρχηση προτεραιοτήτων και στην αγαστή συνεργασία μας με την Κυβέρνηση, με βουλευτές, με δήμους και πολλούς φορείς. Όλοι μαζί έχουμε επαναφέρει σε τροχιά υλοποίησης έργα, τα οποία εκκρεμούσαν δεκαετίες! Η -προς συμβασιοποίηση- παράκαμψη Χαλκίδας – Ψαχνών, ο μελετώμενος βόρειος οδικός άξονας και ο -επανεκκινών από την Περιφέρεια- νότιος οδικός άξονας, μαζί με κρίσιμα οδικά έργα σε όλη την Εύβοια, δίνουν πρωτόγνωρη προσπέλαση στο δεύτερο μεγαλύτερο νησί της πατρίδας μας. Ταυτόχρονα, το «Άμφισσα – Μπράλλος» του διαγώνιου άξονα Θερμοπύλες – Αντίρριο που οδεύει προς σύμβαση και το «Λαμία – Καρπενήσι» που ακολουθεί, σπάνε επιτέλους την απομόνωση στη Φωκίδα και την Ευρυτανία. Σε συνδυασμό με αυτά τα οδικά έργα, δουλεύουµε αυτή τη στιγµή 8 λιµάνια και αλιευτικά καταφύγια, ενώ είναι έτοιµο µελετητικά το κορυφαίας σηµασίας λιµάνι της Στυλίδας. Ακολουθεί το λιµάνι της Χαλκίδας, αλλά και το δίκτυο υδατοδροµίων της Στερεάς Ελλάδας.

Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά επίσης, ότι αντιμετωπίσαμε μια πρωτόγνωρη πανδημία και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας καταφέραμε να παραδώσουμε το νέο Νοσοκομείο Χαλκίδας, στην πιο κρίσιμη συγκυρία. Παράλληλα, ξεπεράσαμε αρμοδιότητες και εξαντλήσαμε πόρους για το ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης των 8 Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας με υλικοτεχνικό εξοπλισμό, παρεμβάσεις στις κτιριακές υποδομές, αλλά και επικουρικό προσωπικό, το οποίο χρηματοδότησε με κονδύλια άνω των 10.000.000 ευρώ και υλοποιεί η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

 1. Που έχει δοθεί βαρύτητα στον προϋπολογισμό του 2023 και πώς διαφοροποιείται από τα προηγούμενα 3 έτη;

Βασικό χαρακτηριστικό του Προϋπολογισμού μας είναι ότι στρέφεται κυρίως σε δύο κατευθύνσεις. Στοχεύει στην Ανάπτυξη του τόπου μας, αλλά και στην κοινωνική ευημερία, με έμφαση σε συγκεκριμένες κατηγορίες συμπολιτών μας. Δουλεύουμε για να κάνουμε την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας πιο ισχυρή, πιο σύγχρονη και παράλληλα περισσότερο προστατευτική για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, για όλους εκείνους που χρήζουν ιδιαίτερης μέριμνας.

Αξιοσημείωτη -σε σύγκριση με τα προηγούμενα 3 έτη- είναι η νέα γενναία αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Είχε αυξηθεί στον Προϋπολογισμό του 2021 κατά 23% σε σύγκριση με το 2020. Παρέμεινε στα ίδια υψηλά επίπεδα το 2022, αφού οι Δημόσιες Επενδύσεις ήταν στα 77.949.675,25€. Αυξάνονται σημαντικά για το 2023 και συγκεκριμένα προϋπολογίζονται στα 102.680.000€.

 1. Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και Στερεά Ελλάδα. Τι έχει προτάξει η Περιφέρειά σας και ποιες είναι οι χρηματοδοτήσεις που έχουν εξασφαλισθεί;

Προετοιμάσαμε μια σειρά απολύτως αναγκαίων έργων, καταθέσαμε εγκαίρως τις προτάσεις μας και πετύχαμε ήδη τη χρηματοδότηση από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έργου οδικής ασφάλειας ύψους 37.000.000 €, το οποίο προβλέπει σειρά παρεμβάσεων κυρίως στην Φωκίδα και τη Φθιώτιδα. Παράλληλα, εξασφαλίσαμε συνολική χρηματοδότηση ύψους 28.000.000€ για τα έργα:

 • «Προστασία παράκτιας ζώνης Πλατάνας Κύμης»
 • «Αντιμετώπιση κατολισθητικών φαινομένων της οδού Ροβιές – Ήλια – Λουτρά Αιδηψού»
 • «Αντιμετώπιση κατολισθητικών φαινομένων στο οδικό δίκτυο της περιοχής Αράχωβας»
 • «Βελτίωση οδικής ασφάλειας στην επαρχιακή οδό Καρπενήσι – Προυσσός – Ασπρόπυργος».

Όλα τα έργα οδεύουν ήδη προς δημοπράτηση. Δουλεύουμε εντατικά και συνεργατικά, ώστε να μη χαθεί ούτε μια μέρα για την οδική ασφάλεια και την προσβασιμότητα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

 1. Στα διοικητικά όρια της Περιφέρειάς σας ανήκει και η πολύπαθη Εύβοια. Πώς έχει συνδράμει η Περιφέρεια για τη συνολική ανάταξη της περιοχής και ποια βήματα έπονται;

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ήταν καθημερινά στην πρώτη γραμμή της μάχης και με δικούς της πόρους υλοποίησε τις πρώτες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, οι οποίες άντεξαν στο χρόνο και στα καιρικά φαινόμενα. Ακολούθως, διεκδικήσαμε -με ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας- και εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση πρωταρχικών έργων αποκατάστασης ύψους  40.000.000 €. Δουλεύουμε πλέον σε συνεργασία με την κυβέρνηση για την αναγέννηση της βόρειας Εύβοιας, βάσει του Προγράμματος Ανασυγκρότησης, το οποίο παρουσιάστηκε από τον Σταύρο Μπένο στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου. Πλέον εμβληματικές δράσεις του προγράμματος είναι ο νέος οδικός άξονας Ψαχνών – Στροφιλιάς, Στροφιλιάς– Ιστιαίας και οι πέντε κλάδοι του, όπως και το σχέδιο για το «Νέο Δάσος». Συνοπτικά, περιλαμβάνει 71 έργα και δράσεις προϋπολογισμού 389.800.000 €. Έχουν ήδη ξεκινήσει ή ολοκληρωθεί 30 έργα και δράσεις και άλλα 41 θα ξεκινήσουν ως το τέλος του 2023. Με απλά λόγια, έχουν γίνει πολλά, αλλά απαιτούνται ακόμη περισσότερα και είναι όλα μπροστά μας για να τα κάνουμε πράξη!

 1. Η Στερεά Ελλάδα διατηρεί μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Πως θα αξιοποιηθούν ώστε να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας;

Ο τόπος μας υπήρξε σταυροδρόμι Θεών και Ηρώων και κάθε πολίτης αυτού του κόσμου θα ήθελε κάποια στιγμή της ζωής του να βρεθεί στους Δελφούς της Φωκίδας, στις Θερμοπύλες της Φθιώτιδας, στο στενό του Ευρίπου της Εύβοιας, στις Πλαταιές της Βοιωτίας και τον αρχαίο οικισμό του λόφου Γλα στην Ευρυτανία. Επιδίωξή μας είναι να αναδείξουμε ακόμη περισσότερο τα μνημεία μας, μέσα από έργα και δράσεις, όπως είναι η «Οιδίπους Πολιτιστική Διαδρομή». Ένα από τα σημαντικότερα εγχειρήματα για την αξιοποίηση πολιτιστικών χώρων, την ενδυνάμωση του τουρισμού και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας της Στερεάς Ελλάδας. Επιδίωξή μας επίσης, είναι βελτιώσουμε την προσβασιμότητα και την επισκεψιμότητα σε τέτοια μνημεία μέσα από τα έργα υποδομής, που υλοποιούνται. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της αναβάθμισης του λιμένα Γλύφας της Φθιώτιδας. Έργο που παραδίδεται σε χρήση και καθιστά ακόμη πιο εύκολη την πρόσβαση τουριστών από τα νησιά των Σποράδων στη Στερεά Ελλάδα.

 1. Η Στερεά Ελλάδα απέσπασε πολλαπλάσια κονδύλια από το νέο ΕΣΠΑ. Πως προέκυψε αυτό και τι σημαίνει πρακτικά αυτή η αύξηση πόρων;

Ήταν μια μεγάλη πανστερεοελλαδίτικη νίκη! Η Στερεά Ελλάδα για στατιστικούς λόγους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βίωνε μια διαχρονική και κοστοβόρα αδικία. Δώσαμε πολυετή αγώνα, τον οποίο ξεκίνησε ο νυν Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και συνεχίσαμε όλοι μαζί, Περιφέρεια, Δήμοι, βουλευτές, φορείς, με ισχυρό σύμμαχο -στα τελευταία στάδια- την Κυβέρνηση, αλλά και την Κομισιόν. Στη νέα περίοδο, το ΕΣΠΑ μας θα φτάσει τα 426 εκατ. ευρώ, από 190 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα. Πλέον θα μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερες και μεγαλύτερες δράσεις για την Ανάπτυξη, δράσεις κοινωνικές, για την Έρευνα και Τεχνολογία, τον Πολιτισμό και φυσικά έργα υποδομής. Δεν αρκούμαστε, όμως, στον ποσοτικό στόχο της απορρόφησης. Θέλουμε αυτά τα κονδύλια να πιάσουν τόπο. Να δώσουν λύσεις σε πραγματικές ανάγκες και προτεραιότητες της κοινωνίας μας.

 1. Μπήκατε πολύ νέος στην πολιτική και είστε ο πιο νέος Περιφερειάρχης. Τι έχετε να πείτε σε όσους νέους αποστρέφονται την πολιτική;

Το πολιτικό σύστημα δεν είναι κάτι ξένο, αλλά μια αντανάκλαση της ίδιας της κοινωνίας μας. Κι εμένα, ως πολίτη και επαγγελματία δεν μου άρεσαν πολλά στο «σύστημα». Και αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους για να συμμετέχω, προσπαθώντας με τις δυνάμεις μου να τα αλλάξω προς το καλύτερο. Από μέσα. Όποιος απέχει, δίνει περισσότερο χώρο σε αυτούς που τον κάνουν να μην εμπιστεύεται το σύστημα και καταλήγουμε σε φαύλο κύκλο. Σε κάθε φίλο και φίλη στην ηλικία μου, ή και σε νεότερους που διαβάζουν αυτό το κείμενο, θέλω να πω κάτι απλό. Αυτός ο τόπος σου ανήκει, μην τον χαρίσεις πουθενά.

 1. Ποια είναι η καλύτερη και αντίστοιχα η χειρότερη στιγμή που βιώσατε ως Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας;

Αντιμετωπίσαμε δυστυχώς μεγάλες φυσικές καταστροφές τα τελευταία χρόνια και αυτές ήταν αναμφισβήτητα οι πιο στενάχωρες στιγμές της θητείας μας. Ήταν, όμως και αυτές οι στιγμές που πεισμώσαμε, που βρεθήκαμε και πολεμήσαμε στο πλευρό των πληγέντων συμπολιτών μας και από την επόμενη κιόλας ημέρα δρομολογήσαμε -και υλοποιούμε πλέον-  στοχευμένα έργα αποκατάστασης, αλλά και κομβικές παρεμβάσεις. Τέτοιες είναι οι «ΟΧΕ Βόρειας Εύβοιας» και «ΟΧΕ Σπερχειού», με στόχο μια ολωσδιόλου νέα αναπτυξιακή και κοινωνική διαχείριση για τον φυσικό μας πλούτο.

Αναρίθμητες ευτυχώς ήταν οι καλές στιγμές που βιώσαμε και που βιώνουμε, όταν εξασφαλίζουμε χρηματοδοτήσεις για νέα έργα, αλλά και όταν παραδίδουμε έργα. Η καλύτερη στιγμή, όμως, θα έρθει με την ολοκλήρωση της επόμενης θητείας μας! Έχουμε πετύχει πολλά με τα λίγα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2014 – 2021 και είμαι βέβαιος ότι οι Στερεοελλαδίτες θα ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μας, γιατί έχουμε την εμπειρία και την τεχνογνωσία για να αξιοποιήσουμε πλήρως το νέο -υπερδιπλάσιο- ΕΣΠΑ και να ολοκληρώσουμε όσα σχεδιάζουμε για την Στερεά Ελλάδα που αγαπάμε και μας αξίζει!

Share This