• Η Στερεά Ελλάδα είναι δυνατή και όμορφη. Είναι ξεχωριστή και σας περιμένει να τη γνωρίσετε
  • Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας επιμένουμε. Επιμένουμε να κοιτάμε μπροστά

Φάνης Σπανός: Προσωπικά πιστεύω βαθιά στην ετυμολογική διάσταση της λέξης «κρίση». Γιατί σε κάθε δύσκολη περίσταση δοκιμάζονται – κρίνονται – οι πάντες στα πάντα. Κρίνονται οι δυνάμεις, τα αντανακλαστικά και κυρίως οι αξίες. Κρίνεται η κοινωνία, η αγορά και, ίσως περισσότερο απ’ όλους, η Πολιτεία και οι θεσμοί της.

Η μοναδική «σταθερή» κατάσταση που έχουμε ζήσει τα τελευταία δύο χρόνια στην πατρίδα μας, αλλά και ειδικότερα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, είναι η κρίση. Από το ξέσπασμα και τα επαναλαμβανόμενα κύματα της πανδημίας, έως τις μεγάλες φυσικές καταστροφές, και από τη μεταναστευτική κρίση ως την ακρίβεια και εσχάτως τη διεθνή κρίση του πολέμου στην Ουκρανία με τις ανυπολόγιστες παραμέτρους και διαστάσεις. Κι όλα αυτά σε μια χώρα που ουδόλως είχε προλάβει να συνέλθει από τη δεκαετή οικονομική κρίση.

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας επιμένουμε. Επιμένουμε να κοιτάμε μπροστά. Σε πείσμα των αντιξοοτήτων, υπηρετούμε τη στοχοθεσία μας με μια ολιστική λογική, εστιασμένη στον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Δουλεύουμε στις υποδομές, στον Πρωτογενή Τομέα, στον Τουρισμό, στην Παιδεία και τον Πολιτισμό. Αλλά και στο Περιβάλλον, την Υγεία και την Κοινωνική Μέριμνα. Με κύριο στόχο την ανάπτυξη, αλλά και την ποιότητα ζωής για κάθε πολίτη.

Εν τέλει, δουλεύουμε  – και δεν αναφέρομαι εγωπαθώς αποκλειστικά στην Περιφερειακή Αρχή, αλλά σε μια ολόκληρη κοινωνία – για να κριθούμε. Να κριθούμε από τα παιδιά μας και να περάσουμε τον πήχη των προκλήσεων. Η Στερεά Ελλάδα είναι δυνατή και όμορφη. Είναι ξεχωριστή και σας περιμένει να τη γνωρίσετε. Η Στερεά Ελλάδα είναι οι άνθρωποί της.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όπως και όλη η χώρα, αντιμετωπίζει μια διαρκή κρίση με λίγες στιγμές «κανονικότητας». Το αναπτυξιακό όραμά μας αναπροσαρμόζεται, ώστε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να απαντά στις προκλήσεις και παράλληλα να προωθεί τις ευκαιρίες που της παρουσιάζονται και να αναπτύσσει τις δυνατότητες της.

Στο πλαίσιο αυτό, από το 2019 ωρίμασαν, προχώρησαν ή και ολοκληρώθηκαν σημαντικά έργα, εξασφαλίστηκαν χρηματοδοτήσεις, σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν πολιτικές για τον Πολιτισμό, το Περιβάλλον, την Υγεία, την Παιδεία, την Κοινωνική Πρόνοια, τον Τουρισμό και την Επιχειρηματικότητα. Έργα και δράσεις με στόχο να υπηρετήσουν τον πολίτη της Στερεάς Ελλάδας και να δημιουργήσουν παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Σταχυολογώντας τα πλέον κρίσιμα σημεία των πεπραγμένων κατά το προηγούμενο έτος, αβίαστα προκρίνεται ως πρώτη αναφορά το πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

“Το ΕΣΠΑ μας από 190 εκατομμύρια ευρώ που είναι σήμερα, θα φτάσει τα 426 εκατομμύρια ευρώ για την επόμενη πενταετία”

Είναι γνωστό ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, λόγω μιας στατιστικής στρέβλωσης σχετικής με τη βιομηχανική συγκέντρωση των Οινοφύτων, από το 2000 έως και σήμερα λαμβάνει πολύ μικρά κονδύλια κοινοτικών πόρων. Αποκορύφωμα, η τρέχουσα προγραμματική περίοδος, όπου το ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας 2014-2020 ανήλθε μόλις σε 190 εκατομμύρια ευρώ, ήτοι 3,6% του συνόλου των Περιφερειακών Προγραμμάτων.

Με συντονισμένες ενέργειες, ισχυρή τεχνική επιχειρηματολογία και πολιτική διεκδίκηση σε συνεργασία με όλους τους θεσμικούς φορείς, αναγνωρίστηκε η «αδικία» και επαναπροσδιορίστηκε ο τρόπος συμμετοχής της Στερεάς Ελλάδας στο ΕΣΠΑ της προσεχούς προγραμματικής περιόδου 2021 – 2027, με το τελικό ποσό να είναι υπερδιπλάσιο του σημερινού, στα 426 εκατομμύρια ευρώ, ή 5% των Περιφερειακών Προγραμμάτων.

Ταυτόχρονα, προχώρησε με ταχύ ρυθμό η υλοποίηση του τρέχοντος προγράμματος με ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο δράσεων σε έργα υποδομών, στήριξη της επιχειρηματικότητας, κοινωνική πρόνοια και άλλα. Αυτό συνέβαλε στη διατήρηση της υψηλής απορροφητικότητας, αλλά πρωτίστως στη χρηματοδότηση σημαντικών πρωτοβουλιών και έργων όπως ενδεικτικά:

  • Η ολοκλήρωση και παράδοση του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας
  • Η επέκταση και αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας
  • Η εξασφάλιση ιατρικού εξοπλισμού και επικουρικού προσωπικού για το σύνολο των 8 Νοσοκομείων της Στερεάς Ελλάδας, ενόψει των αναγκών αντιμετώπισης της πανδημίας COVID19.
  • Η διάθεση 25 εκατομμυρίων ευρώ για την παροχή κεφαλαιακής ενίσχυσης σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που επλήγησαν από τα περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας.
  • Το πρώτο τμήμα του «διαγώνιου άξονα» της Φωκίδας, στην περιοχή Γραβιάς
  • Η ΟΧΕ Πολιτισμού, «Οιδίπους Πολιτιστική Διαδρομή» σε συνεργασία με το «Διάζωμα»
  • Η δομή κοινωνικής μέριμνας «ΓΕΦΥΡΑ» και το «Κέντρο Υποστήριξης Επιχειρηματικότητας».

Περαιτέρω, μέσα από πόρους του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας 2014-2020 χρηματοδοτήσαμε με 21,2 εκατομμύρια ευρώ την ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου στις πιο μεγάλες πόλεις της Στερεάς Ελλάδας, Λαμία, Χαλκίδα, Λιβαδειά, Θήβα, Άμφισσα και Καρπενήσι. Σε συνεργασία της ΕΥΔΕΠ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τη ΔΕΔΔΑ ολοκληρώθηκαν οι μελέτες, εγκρίθηκαν οι διαγωνισμοί και ήδη εκτελούνται τα πρώτα έργα. Με την έλευση του φυσικού αερίου στην Στερεά Ελλάδα, προστατεύουμε το περιβάλλον, ανακουφίζουμε τα νοικοκυριά μας από ενεργειακές δαπάνες και καθιστούμε πιο ανταγωνιστικές τις επιχειρήσεις μας.

Είναι γνωστό ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει πληγεί τα δύο τελευταία χρόνια από πολλές φυσικές καταστροφές (Θάλεια, Ιανός, Μήδεια, πυρκαγιές Φωκίδας, κλπ) και ειδικότερα, το 2021 η καταστροφική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια προκάλεσε μια οικονομική και οικολογική καταστροφή δίχως προηγούμενο!  Ωστόσο, αντέξαμε, πεισμώσαμε και -από την επόμενη κιόλας ημέρα- παλέψαμε με αποτέλεσμα να μπει γρήγορα στο στάδιο της υλοποίησης το Σχέδιο Ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας.

Δουλεύουμε καθημερινά για την ανασυγκρότηση της βόρειας Εύβοιας και επιστρέφουμε σε αυτό τον τόπο με κάθε ευκαιρία για να δούμε την πορεία των έργων μας, αλλά κυρίως για να συναντήσουμε τους φορείς και τους πολίτες μιας κοινωνίας που δοκιμάστηκε, αλλά με την ψυχική της δύναμη και σκληρή δουλειά προχωρά μπροστά και κοιτάζει το μέλλον με αισιοδοξία.

Αυτή η λαβωμένη, αλλά πάντα μοναδική περιοχή της Στερεάς Ελλάδας καθόρισε, όμως και έναν ακόμη πρωταρχικό μας στόχο για το 2022. Πέρα από τα αναπτυξιακά έργα που εκτελούνται ή δρομολογούνται, στοχεύουμε πλέον να αφήσουμε το πιο ισχυρό φιλοπεριβαλλοντικό αποτύπωμα!

Με ταχείς ρυθμούς ωριμάζει ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της κορυφαίας ίσως δράσης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, της ΟΧΕ Ασωπού, με το Βιομηχανικό πάρκο Οινοφύτων. Ένα φιλόδοξο έργο που στοχεύει στην απορρύπανση του Ασωπού, μιας από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές πληγές της χώρας και όχι μόνο, στην εγκατάσταση φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών που θα αποτρέψουν την εκ νέου ρύπανση, αλλά και των παρατηρητηρίων Περιβάλλοντος και Υγείας, που θα προσφέρουν τον απαραίτητο θεσμικό και κοινωνικό έλεγχο στη λειτουργία των οικονομικών δραστηριοτήτων. Ταυτόχρονα, μετασχηματίζεται η άναρχη βιομηχανική συγκέντρωση της περιοχής σε ένα σύγχρονο βιομηχανικό πάρκο, ισχυρό πεδίο βιομηχανικής δραστηριότητας με όρους βιωσιμότητας και ανάπτυξης.

Με την έλευση του νέου έτους, προσθέσαμε στη “φαρέτρα” μας την ηλεκτροκίνηση. Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αποφασίσαμε να καινοτομήσουμε και να εκπονήσουμε το πρώτο Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων -σε επίπεδο Περιφέρειας– γιατί πιστεύουμε στην ενίσχυση των εναλλακτικών μέσων κυκλοφορίας και κυρίαρχα στην ηλεκτροκίνηση.

Είμαστε η δεύτερη σε έκταση ελληνική περιφέρεια και με προνομιακή γεωγραφική θέση στο κέντρο της χώρας και φιλοδοξούμε να γίνουμε κόμβος τουριστικής μετακίνησης, αλλά και πόλος έλξης οδηγών ηλεκτροκίνητων οχημάτων, ενισχύοντας έτσι την οικονομία, την απασχόληση και την “πράσινη” ανάπτυξη.

Παράλληλα, με σοβαρή και οργανωμένη δουλειά, με πλήθος παρεμβάσεων και ενεργειών η Περιφερειακή Αρχή διεκδίκησε και διεκδικεί την υλοποίηση μεγάλων στρατηγικών υποδομών, από το κεντρικό Κράτος. Σε αυτές αναφέρονται ενδεικτικά και μεταξύ πολλών, η παράκαμψη Χαλκίδας – Νέας Αρτάκης – Ψαχνών, ο «Διαγώνιος Άξονας» της Φωκίδας (Άμφισσα – Μπράλλος και Ιτέα – Αντίρριο), ο δρόμος Λαμία – Καρπενήσι, η ανατολική παράκαμψη Θηβών, οι παρακάμψεις Βασιλικού, Αμαρύνθου και Αράχωβας. Ακόμη, τα φράγματα Δομοκού, Μανικίων – Σέττας και Ψαχνών, οι λιμένες Χαλκίδας και Στυλίδας, τα υδατοδρόμια της Στερεάς Ελλάδας και το Διοικητήριο Λαμίας.

Με συγκεκριμένο σχέδιο συμμετέχουμε σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα που χρηματοδοτούνται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, έχουμε συμμετάσχει σε 30 προτάσεις ένταξης έργων σε συνεργασία με πάνω από 90 φορείς κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υλοποιούμε προγράμματα συνολικού ύψους 4,8 εκατ. Ευρώ, και είμαστε στη διαδικασία υποβολής/έγκρισης ακόμη 5 σημαντικών προτάσεων συνολικού προϋπολογισμού 2,7 εκατ., με απευθείας χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

H Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας βρίσκεται σε μια ευνοϊκή γεωγραφική θέση που την καθιστά σημαντικό κόμβο δικτύων μεταφορών, επικοινωνίας κι ενέργειας, καθώς διασχίζεται από εθνικά δίκτυα μεταφορών (ΠΑΘΕ, Σιδηρόδρομος), διαθέτει σημαντικά λιμάνια και σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου. Όπως και στις προηγούμενες περιόδους, κατά τις οποίες κατασκευάστηκαν σημαντικά έργα υποδομών, έτσι και στον τρέχοντα αναπτυξιακό σχεδιασμό περιλαμβάνεται μεγάλος αριθμός έργων τα οποία αφορούν τη βελτίωση Εθνικών, Περιφερειακών και Τοπικών οδών, την ενεργειακή αναβάθμιση του συστήματος οδοφωτισμού,  την επέκταση λιμανιών, τη δημιουργία υδατοδρομίων, την προστασία του περιβάλλοντος κ.α., καλύπτοντας την στόχευση για τους πυλώνες της Πράσινης Ανάπτυξης και της Ανάπτυξης των Υποδομών.

Η προώθηση των μεγάλων έργων, εντούτοις, αναμένεται να επιφέρει και σημαντικά οφέλη στην κοινωνική διάσταση και συνοχή της Περιφέρειας, μιας και προφανείς επιπτώσεις επιδιώκεται να είναι η αναβάθμιση της καθημερινότητάς και της ποιότητας ζωής σε ένα πιο λειτουργικό αστικό περιβάλλον, όπως και σε ένα προστατευμένο φυσικό τοπίο με μέριμνα για την αειφόρο διατήρηση τους. Η ενίσχυση και διασφάλιση των βασικών υποδομών σε μια περιοχή συνδέεται οριζόντια με βελτίωση της κοινωνικής ζωής, της οικονομικής δραστηριότητας, της απασχόλησης και της δυνατότητας αποδοτικότερης αξιοποίησης των τοπικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων, που είναι και το ζητούμενο για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη κάθε χωρικής ενότητας.

Η Στερεά Ελλάδα θα είναι η έκπληξη των επομένων ετών στον Τουρισμό.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας διαθέτει πληθώρα αξιοθέατων και πολιτιστικών μνημείων, τα οποία την καθιστούν σημαντικό προορισμό επισκεπτών. Τα ιδιαίτερης σημασίας αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία, η σπάνια φυσική ομορφιά, η ποικιλομορφία του τοπίου, αλλά και ο πολιτιστικός της πλούτος, ανοίγουν στη Στερεά Ελλάδα σημαντικές προοπτικές για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, όλο τον χρόνο.

Ωστόσο, η τεράστια δυναμική της Στερεάς δεν έχει ακόμη απελευθερωθεί. Η Περιφέρεια τις τελευταίες δεκαετίες κατείχε πολύ μικρό μερίδιο αγοράς τόσο στο λεγόμενο εσωτερικό τουρισμό, όσο και σε επισκέπτες που προέρχονται από το εξωτερικό.

Με στόχο να τοποθετηθεί στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο καταρτίστηκε και εφαρμόστηκε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης και ανάδειξης του τουριστικού προϊόντος της Στερεάς Ελλάδας, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής. Μόλις πρόσφατα επίσημα στοιχεία παρουσιάζουν την Περιφέρεια ως πρώτη σε αύξηση διανυκτερεύσεων και επισκεψιμότητας μουσείων και αρχαιολογικών χώρων.

Δεν επαναπαυόμαστε. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα τουριστικό προϊόν υψηλής ποιότητας, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες τάσεις της τουριστικής αγοράς και στις προσδοκίες των καταναλωτών. Επιμένουμε και μπορούμε να καταστήσουμε την καρδιά της Ελλάδας πόλο έλξης διεθνούς πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος.

Με άξονα την Πολιτιστική, Περιβαλλοντική, Τουριστική Διαδρομή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας δίνουμε στη Στερεά ισχυρή και αναγνωρίσιμη ταυτότητα, με στόχο την ανάπτυξη τουριστικής δραστηριότητας 365 ημέρες το χρόνο, αναδεικνύοντας το πολιτιστικό – τουριστικό προϊόν σε παράγοντα ανάπτυξης ολόκληρης της Περιφέρειας.

Η Στερεά Ελλάδα μπορεί να ωφεληθεί από την αυξανόμενη τάση της τουριστικής αγοράς για προϊόντα που αξιοποιούν ταυτόχρονα πόρους πολιτιστικού τουρισμού και εναλλακτικές δραστηριότητες φύσης και περιπέτειας. Μπορεί ακόμη να καρπωθεί την αυξανόμενη τάση βιωματικών εμπειριών, με τη διαμόρφωση του κατάλληλου περιβάλλοντος, το οποίο θα πολλαπλασιάσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες και τη διάχυση των εμπειριών από την τουριστική κίνηση στις τοπικές κοινωνίες

Δουλεύοντας με στοχοθεσία και σωστό σχεδιασμό, πιστεύουμε ακράδαντα, ότι μπορούμε να συμβάλλουμε στην ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής της Περιφέρειας μας, ώστε να διαμορφώσουμε μια Περιφέρεια πρότυπο, που θα κάνει υπερήφανους τους πολίτες της και θα κρατάει τα παιδιά της στον τόπο τους.

Αυτή είναι η πραγματική εικόνα μια Περιφέρειας που “επιχειρεί” στις νέες προκλήσεις και στόχους, και θέτει νέα μικρά και μεγάλα “στοιχήματα”  για τις ανάγκες και τις ευκαιρίες της Στερεάς Ελλάδας.

Share This